Asociația Activități Creative şi Fundaţia pentru Educaţie şi Cultură „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi au organizat Expoziţia națională CREEZ ŞI RECICLEZ AMBALAJE DIN CARTON, ediţia a III-a, iunie 2017. Expoziţia naţională Creez şi reciclez ambalaje din carton este a treia ediţie din cadrul proiectului Creez şi reciclez, ediţia din 2016 fiind dedicată reciclării farfuriilor de unică folosinţă, iar cea din 2015 refolosirii rolelor de hârtie igienică, cofrajelor de ouă și peturilor de plastic.
NOU Verde pentru tipar!!! Cartea Creez şi reciclez este la tipografie! Vă mulţumesc pentru aşteptare. Deşi este a 12 carte pe care o editez şi mai am experienţa multor reviste şi tipărituri, este de departe proiectul care a solicitat cel mai mult timp. Lucrările mari, mici, de forme şi dimensiuni diferite, etichetate doar pe spate, colete rătăcite la poştă şi greu recuperate, o expoziţie minunatăăăăăăăăăăăă, ateliere de promovare a reciclării ambalajelor din carton – un proiect măreţ! Sper ca rezultatul, micuţa carte de 72 de pagini să fie pe placul copiilor şi să relateze fidel expoziţia şi lucrările ei. Vă anunţ imediat ce primesc vestea că sunt gata!
Peste 350 de lucrări sosite din toate colţurile ţării, dar şi din marile oraşe, fac parte din expoziţia naţională care a invitat participanţii la refoloisrea creativă a ambalajelor din carton. Din respect pentru cartonul din ambalajele de carton care de cele mai multe ori ajunge direct în tomberon, copiii şi cadrele didactice au confecţionat lucrări de artă plastică sau de abilităţi practice, întrecându-se în ingeniozitate şi îndemânare. O mare parte a expoziţiei este dedicată caselor, castelelor şi blocurilor, pe care am găsit de cuviinţă să le aşezăm în expoziţie alături de colecţia maşinilor şi a camioanelor. Spaţiul generos al foaierului ne-a permis să panotăm expoziţia tematic, astfel încât vizitatorii să poată regăsi: sectorul acvatic, roboţi, avioane, laptopuri, aparate foto & accesorii de birou, aparatură electrocasnică, animale sălbatice, decoraţiuni pentru casă, camera fetiţelor & accesorii pentru fetiţe, flori&vaze&coşuleţe, măşti, coroniţe şi lucrări de artă plastică.
Cartea în care vor fi publicate lucrările participante la expoziţie va sta mărturie peste timp, dovadă că-n plină modă a kendamei şi telefoanelor de ultimă generaţie, mai sunt copii care refolosesc cu răbdare, pasiune şi talent, banalul ambalaj din carton, transformându-l în opere de artă unice.
Mi-este uşor să recunosc că, după 10 expoziţii naţionale, a unsprezecea este excepţională. Mă bucur că majoritatea participanţilor au fost gând în gând cu mine, valorificând unic fiecare bucăţică de carton. Bufniţa quilling, florile, coşuleţele, castelele, căsuţele, acvariile, terenul de fotbal cu jucători stikeez, dar mai ales dozatorul de suc pe care l-au testat frăţiorii mai mici participanţi la festivitatea de premiere, sunt piese fine, expresie a gingăşiei şi abilităţilor practice şi artistice excelente ale unor copii creativi.
În fiecare an dedicăm aceste expoziţii Zilei Mediului, invitând copiii să lucreze cu materiale care pot fi refolosite, deşi tendinţa este de a le arunca la coşul de gunoi. Vă invit în acest an în foaierul luminos al Universităţii „M. Kogălniceanu” din Iaşi, pentru a vizualiza o colecţie valoroasă de lucrări de artă plastică sau abilităţi practice, modele veritabile care demonstrează cât de nelimitată este creativitatea copiilor şi a cadrelor didactice care îi îndrumă. Mihaela Albianu, preşedinte Asociaţia Activităţi Creative
Evenimentul a fost prezentat de decan al Universitatii Mihail Kogalniceanu, lector dr. Rodica Boca și Mihaela Albianu, președinte al Asociației Activități Creative și Rodica Boca. După vernisaj şi festivitatea de premiere, părinţii, bunicii, cadrele didactice prezente, au participat la un atelier gratuit de confecţionat broşe din materiale reciclabile. Atrași de frumusețea diamantelor, a pixurilor cu gel, a ochișorilor mobili, copiii au decorat broșe fluture, inimioară și floare, uitând de suportul decupat din carton de la ambalaje.
Expoziţia poate fi vizitată până pe 30 iunie, între orele 9.00-16.00, Iaşi, Universitatea M. Kogălniceanu Iaşi, str. Bălusescu nr. 2
Lasă un răspuns