Bine v-am găsit!
Proiectul LOCUIESC LA SAT, DAR SUNT CREATIV! și-a propus să aducă o rază de soare plină cu surprize creative pentru copilașii din mediul rural. De ce? Ne-am dorit ca de 1 iunie, de Ziua Copilului, copiii care nu se plimbă zilnic în preajma librăriilor, a magazinelor de arte și meserii, a librăriilor, prin magazine de jucării, să aibă câteva materiale în plus pentru arte vizuale și abilități practice. Chiar dacă a fost primul proiect al asociației, sponsorii generoși și inimoși au oferit cu toată dăruirea ceea ce drag produc sau distribuie: cărți pentru copii, caiete speciale, rechizite, accesorii decorative sau mici jucării.
Mulțumim sponsorilor proiectului:
Media Service Zawada Publishing, DACO by ADACONI,
Editura DIANA, Editura ANTEEA, MUSTASH.ro.
Selecția grădinițelor a fost făcută în baza datelor expediate de educatoarele/ directorii grădinițelor sau a recomandărilor primite în urma solicitării noastre la Inspectoratele Județene Școlare (Inspectoratul Județean Timiș, Inspectoratul Școlar Vrancea și Inspectoratul Școlar Argeș.)
Beneficiarii proiectului:
Grădinița Berevoiești-Gămăcești (2 grupe), județul Argeș, Grădinița Vîlcele, Grădinița Drăgești, Grădinița Ungureni (20 copii), Grădinița Gherdana, Grădinița Giurgeni, județul Bacău, Grădinița Orășeni Deal, județul Botoșani, Grădinița Năeni (2 grupe – 38 copii), Grădinița Tisău, Grădinița Chiojdu (2 grupe), județul Buzău, Grădinița Oancea, județul Brăila Grădinița Bărăganu, Grădinița Biruința (2 grupe), județul Constanța, Grădinița Copăcioasa, județul Gorj, Grădinița Voșlăbeni (16 copii), județul Harghita, Grădinița Glodenii Gândului (5 grupe), Grădinița Gropnița (2 grupe), Grădinița Ipatele (2 grupe) județul Iași, Grădinița Cecalaca (2 grupe), județul Mureș, Grădinița Todireni, județul Neamț, Grădinița Buda-Rîșca, județul Suceava, Grădinița Breazova, Grădinița Sintești, Grădinița Marginea (2 grupe), Grădinița Beba Veche (2 grupe) județul Timiș, Grădinița Bunești-Averești (2 grupe), Grădinița Tacuta, județul Vaslui, Grădinița Chiojdeni-Luncile (25 copii), județul Vrancea.
Deschiderea oficială a proiectului a avut loc pe 1 iunie 2015, ora 09.00, la Grădinița Vîlcele, din județul Bacău, unde președinta asociației, Mihaela Albianu, a susținut una dintre activitățile creative din proiect, și a sărbătorit împreună cu copiii și familia, Ziua Copilului.
Mulțumim cadrelor didactice înscrise în proiect pentru expedierea fotografiilor realizate la desfășurarea activităților sugerate în proiect.
- Grădinița Beba Veche, jud. Timiș, cel mai apropiat oraș – Timișoara, la 120 km. O grădiniță aflată cu adevărat la “capătul lumii” românești, localitate aflată la granița a trei țări: România, Serbia, Ungaria, și la 120 kM de Timișoara: Localitatea Beba-Veche, jud. Timiș (locație recomandată de Prof. dr. Dan Aurel BACILĂ, inspector școlar Arte ISJ Timiș). Copiii sunt creativi, dar varietatea materialelor îi ajută să-și aleagă mai ușor tema.
2. Grădinița Copăcioasa, jud. Gorj ”Acest proiect a reprezentat pentru copiii bucurie, curiozitate, împlinirea unor dorințe, realizarea unor lucrări artistico-plastice cu materiale noi. Pentru mine ca și cadru didactic a fost o mulțumire sufletească că am beneficiat de tot ceea ce a cuprins acest proiect. Vă mulțumesc dumneavoastră și sponsorilor pentru că m-ați ajutat să ofer copiilor o ȘANSĂ”. prof. Stănilă Ionela Lavinia
3. Grădinița Drăgești, jud. Bacău
”Vă multumim că v-ati gandit si la noi si ne-ati inclus în acest proiect. Copiii au fost extrem de fericiti. Puțini dintre ei (poate chiar nici unul) nu primesc daruri de ziua lor – 1 Iunie. ” Prof. înv. presc.Tăbăcaru Ecaterina
4. Grădinița Ipatele, județul Iași
5. Grădinița Todireni, jud. Neamț
6. Grădinița Buda, jud. Suceava
Satul Buda este situat la 7 km de centrul comunei Rȋşca și la 27 de km de cel mai apropiat orașul Fălticeni.
Grădinița funcționează cu o singură grupa combinată de preșcolari și se află în incinta școlii. Școala fiind dată în folosință în anul 1962 și de atunci nu a suferit nici o reparație majoră. Toaleta se află în curtea școlii, nu avem apă curentă, iar pe timpul iernii încălzirea se face cu ajutorul sobelor cu lemne.
7. Grădinița Gherdana, jud. Bacău
8. Grădinița Tăcuta, jud. Vaslui
Gradinița mea se află în satul Tăcuta, comuna Tăcuta din judetul Vaslui. Satul este situat la 42 km fata de orașul Vaslui și la 70 fata de orașul Iasi.
La aceasta gradinita sunt doua grupe: una mare si una mica-mijlocie fiecare avand cate 18 copii. O sală de grupă se află în clădirea școlii din sat, iar grupa mare într-o alta locație.
Gradinița este una de sat, deci căldura este asigurata de soba cu lemne, grupul sanitar este în curtea școlii fărî apă curentă. În grădiniță avem doar un rezervor și un lighean.
Toate materialele folosite la activitățile cu copiii și la pavoazarea grupei sunt procurate din surse proprii.
9. Grădinița Oancea, comuna Romanu, jud. Brăila
10. Grădinița Chiojdeni-Luncile, județul Vrancea
”Copiii au fost încântați și au lucrat cu multă plăcere, materialul oferit fiind diferit față de cel cu care lucraseră ei până acum”. prof. înv. preșc. Ancrei Camelia
”Acest proiect ne-a îmbogățit biblioteca clasei cu cărți noi, a creat un moment de bucurie copiilor cu acele jucărioare, iar materialele pentru activitățile de tip creativ au reprezentat o noutate pentru grădinița noastră”. prof. înv preșc. Corina Tănase, Grădinița Tulburea , jud. Vrancea
11. Grădinița Biruința, este structură a Liceului Tehnologic Topraisar.
Satul aparține de comuna Topraisar și este aflat la 35 km. de Constanta și 15 km. de orașul Techirghiol.
Cei 35 preșcolari din grădiniță provin din familii cu venituri medii, iar posibilitățile materiale sunt destul de reduse.
Clădirea grădiniței se află în vechiul sediu al magazinului sătesc renovat în anul 2009 de către Consiliul Județean Constanța și nu dispune de mobilier. Educatoare, Minoiu Mariana si Iacob Elena
12. Gradinita Gropnita, jud. Iași
Sunt directorul Liceului Tehnologic,Gropnita,comuna Gropnita,judetul Iasi (40 km distanta de oras) si am dori sa inscriem Gradinita cu Program Normal Gropnita in grupul tinta din cadrul proiectului pe care il promovati.Avem 43 de prescolari care provin din familii cu posibilitati foarte reduse financiar si ne-am bucura mult daca am fi selectati, deoarece consideram ca donatia ar veni in sprijinul unei educații de calitate pentru copiii nostri.
Cu deosebit respect,
Prof. Oneaga Cerasella
13. Gradinita Chiojdu, jud. Buzău
Gradinita noastra este situata la periferia comunei Chiojdu și se află la o distanta mare de orasul Buzau- 70 km, primele librarii sau hipermarketuri de unde se pot achizitiona materiale necesare pentru activitati crerative fiind situate doar in oras.Satul in care este situata gradinita este penultimul din comuna , parintii au posibilitati limitate de a-si sustine copiii, majoritatea neavand un loc de munca si lucrand ,, cu ziua,, sau in agricultura. De asemenea, unii copii, stau peste apa si trebuie sa traverseze puntea pentru a putea ajunge la gradinita, fapt ce este dificil de realizat mai ales pe vreme ploioasa, geroasa si cu vant puternic, copiii si parintii sau bunicii sunt nevoiti sa incalte cizmulite de guma atunci cand traseul este dificil ( ploaie, noroi) deoarece numai asa pot ajunge curati la gradinita. Alti copii vin din sate adiacente si traverseaza cativa kilometri pana la gradinita, ce este drept cu microbuzul scolar atunci cand acesta poate ajunge in aceste sate, deoarece in satele mai indepartate gradinita nu mai exista.
14.Gradinita Cecalaca, jud. Mureș, situată la 17 km de orasul Ludus si 77 km de orasul Tg Mures
Proiectul ”Locuiesc la sat, dar sunt creativ” a fost binevenit la noi în grădinița deoarece am primit idei noi, materiale foarte bune, iar pentru copii a fost o bucurie. prof. înv. preșc. Vasarhelyi Ibolya.
15. Grădinița Ungureni, jud. Bacău, educ. Dobraniș Paulina și înv. Dobraniș Gabriela
Deși grădiniţa Ungureni este situată la 30 km de Bacău, are o grupă mare cu 20 de copii, mare parte necăjiți. Ca și utilități, căldura în sala de grupă se face la sobă cu lemne, grupul sanitar este în curtea şcolii, iar apă curentă nu avem. ”Pentru copiii noștri acest proiect a reprezentat ceva frumos, creativ, activități deosebite etc.” (prof. Gabriela Dobraniș)
16. Grădinița Năeni este la aproximativ 40 de km de orașul Buzău și este situată într-o zonă de deal. Copii sunt marea majoritate din familii modeste cu părinți fără loc de muncă, în total 38 de copii împărțiți în 2 grupe (22 -grupa mică-mijlocie și 16 grupa mare). Educ. Petian Cristina-Maria și Ionita Anuta.
17. Școala Gimnazială ,,Sorin Titel” Margina din judetul Timis are 4 grupe de gradinițe din 3 sate aparținătoare: satul Breazova cu 8 copii, satul Sintești cu 20 copii și satul Margina cu 36 copii. Comuna Margina este una din comunele aproape declarate în zona defaforizată. Localitatea a fost una monoindustrială cu o fabrică de oțet care s-a închis în anii trecuți și a lăsat șomeri în jur de 600 angajați. Astăzi părinții se întrețin doar din agricultură, mai rar câte un angajat și din ajutoarele sociale.
Cele mai apropiate orașe sunt Deva la 60 km, Lugoj la 40 km și Timișoara la 100 km.
Referitor la utilități, la grădinița din Breazova își desfășoară activitatea în aceeași clădire cu școala primară din localitate, fiind prevazută cu apă curentă și wc interior, încălzirea se face cu soba cu lemne. Grădinița din Sintești funcționează într-o clădire care a fost retrocedată Bisericii Ortodoxe din localitate, din aceasta cauză neputând să facem nici o investiție pentru îmbunătățirea condițiilor. Există apă curentă în clădire. dar wc este în curte. La grădinița din localitatea Margina sunt aduși cu microbuzele școlare și copiii din alte localități ale comunei, unde din cauza numărului mic de copii nu se pot menține grupe de grădiniță.
Director, prof. Popovici Angelica
18. Gradinița Orășeni Deal, județul Botoșani
La grădiniță avem 30 de copii ce vin zilnic, din 42 înscriși, toți pe o singura grupă. Suntem la 20 de km de oraș, dar… podeaua este găurită, ne vizitează șoriceii, prin acoperiș mai plouă puțin, (important e că primăria ne-a montat ferestre termopan!!!), apă curentă nu avem, toaleta e afară, la 100 de m de grădi, iar sobele le mai chituim toamna, cu părinții, ca să nu ne afumăm.
Lasă un răspuns