Activități creative propuse de simpatizanții asociației, Blog, Publicații cu ISBN si ISSN.

Cu siguranță cititorii se vor întreba, ce este korfball-ul, cu ce mă poate ajuta el, și ce beneficii ar putea sa-mi aducă? Pentru început aș vrea să fac o incursiune în istoricul  acestui sport deosebit. Korfball-ul a fost inventat de un profesor olandez, pe numele lui  Nico Broekhuysen, la începutul secolului al XX- lea. Utilizând experienţele acumulate în domeniul educaţiei, el a dorit să alcătuiască un sport de echipă în care să ofere şanse egale tuturor participanţilor. Astfel s-a născut acest sport în care, în mod excepţional, pot juca fete şi băieţi indiferent de vârstă, fiind singurul joc cu mingea care este mixt. O echipă de korfball este formată din opt jucători (patru băieţi şi patru fete), iar scopul jocului este să introducă mingea printr-un coş fixat la peste 3 metri înălţime, asemănător celui de la baschet, dar fără panou.

            Activitatea  competiţională este coordonată de International Korfball FederationFederation (I.F.K.) cu sediul în Olanda. Pe lângă organizarea din 4 în 4 ani a campionatelor mondiale, continentale pe categorii de vârstă, această federaţie pune un mare accent pe consolidarea diplomaţiei sportive. Ca rezultat, acest sport apare pe lista Jocurilor Mondiale (World Games). Alegerea lui Jacques Rogge în funcţia de perşedinte al C.I.O. întăreşte speranţa ca acest sport să fie inclus în programul Jocurilor Olimpice.
În România korfball- ul a debutat ca activitate de agrement (joc de familie sau între prieteni) în judeţele apropiate de graniţa cu Ungaria. Au mai existat încercări de a se face cunoscut acest joc în Miercurea Ciuc, Sibiu, Gheorghieni, Cluj Napoca,  Târgu Mureş. Din momentul în care am aflat informații despre acest joc, participând la lecții demonstrative susținute de colegii de specialitate din Ungaria, am realizat că aș putea să-l implementez și să-l promovez în lecția de educație fizică și sport în cadrul școlii gimnaziale unde sunt profesor și nu numai, să încerc introducerea lui în școlile din România. Având această disponibilitate specifică jocului, și anume că este un sport mixt, știind faptul ca orele de educație fizică sunt realizate cu colective de elevi din care fac parte atât fete, cât și băieți, m-am gândit că ar aduce o mai mare diversitate în cadrul orelor de educație fizică. Acest  joc colectiv poate atrage un număr mare de copii, deoarece este ușor de învățat și practicat, distractiv, inedit și în același timp interesant, adresându-se ambelor sexe indiferent de vârstă.

Korfball-ul fiind un joc dinamic ca atare, cere din partea elevilor un efort fizic și un angajament psihic ce necesită viteză de reacţie, de deplasare și de execuţie, îndemânare, coordonarea mişcărilor, rezistenţă generală. Korfball-ul practicat în mod științific și metodic contribuie la întărirea sănătății, la dezvoltarea capacităților fizice și intelectuale, morale și volitive ale practicanților. De aceea, consider acest sport ca un mijloc al educației fizice eficient ce contribuie la însușirea unor deprinderi motrice de bază și specifice și poate fi predat în lecțiile de educație fizică, atât la nivel primar, preuniversitar, cât și la nivel universitar.

Ca o concluzie  ce se poate trage, în general, din practicarea korfball-ului, dar mai ales din beneficiile ce le aduce acesta, ar fi că mobilizează practicantul (elevul) să-și dezvolte, cultive, dar mai ales să pună în practică tot bagajul nativ, precum și cele dobândite în cursul  orelor de pregătire, a orelor de educație fizică și sport. Korfball-ul este un sport complex, prin însăși modalitatea lui de abordare a concepției de joc, în care spiritul de echipă, fair-play-ul, respectul de sine, dar mai ales respectul adversarului și a tuturor celor implicați în acest sport, duce la formarea lui ca om.

 

AUTOR: Prof. Enescu Krisztina Ágnes, Scoala Gimnazială ”Dr. Bernády György” Târgu Mureș

 

Bibliografie:

http://www.korfball.org/ikf/about-the-ikf

http://en.wikipedia.org/wiki/Korfball#Beach_play

 

Articol publicat in revista Demersuri Creative nr. 40/ mai-iunie 2020

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *